Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Den härliga stressen
Ja, den finns. Den härliga stressen finns och den berikar våra liv. Precis som att naturen, skogen, havet har både storm och stiltje, så är det friskt för en människa att leva i variation. Ett kravfullt arbete eller syssla blir väldigt stimulerande – om jag upplever mig ha koll på läget.

Den som upplever sig ha styråran för sitt liv i egna händer, mår betydligt bättre än den som känner sig som ett offer. Den som lever med utmaningar och samtidigt kan koppla av, logga ur och sova gott mellan tagen – lever ett rikt liv.

Problemet är när jobbet, eller vardagen, är full av intensiva möten med människor där jag inte riktigt räcker till. Prova själv att jobba i vården eller i en stökig klass, så får du se vad forskarna menar med låg egenkontroll.

Den härliga stressen bygger på den sköna återhämtningen. Utan den senare, finns det ingen ”härlig stress”. Så om jag ständigt ligger efter och nya problem hopar sig, så kan stressen bli kronisk och snart blir jag sjuk.

Det härliga är således att varva höga och stimulerande krav, med kravlöshet då jag kan återhämta mig. Det som kan reglera detta är min egenkontroll. Med låg egenkontroll kan samma krav göra mig spänd och när kraven är borta (kanske under helgen eller semestern) så blir jag sjuk. Det senare är en slags kollaps. Kroppen tar time out när jag själv inte förmår att logga ut och återhämta mig.

Så egenkontrollen, styråran i min egen hand, är nyckeln till ett härligt liv. Den går att utveckla även som lärare och sköterska. Men nog vore det bra om arbetsorganisationen och ledarskapet blev lite mer medvetet om vilka förutsättningar som skulle göra det hela mer rimligt ;)Spa