Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Den girige
När hjärnan ensidigt fokuserar på den egna nyttan av ett visst beslut - och glömmer andra konsekvenser - då uppfattas det ofta som girighet.
Detta tunnelseende går bara att ha för personer som inte är närvarande. De är istället helt inne i sina egna tankebanor utan att känna av vare sig sammanhang eller moral.

Belöningscentrum i hjärnan kan känna lust vid en oväntad framgång. För att upprepa styrkan i lusten, behövs allt starkare yttre belöningar. Man blir aldrig nöjd.

Man vänjer sig vid en viss livsstil, utan att egentligen känna någon större uppskattning. Däremot kan överlevnadsmekanismer aktiveras om den "tagna för givna" nivån hotas.

I det svenska tredjedelssamhället (1/3 fattiga, 1/3 kämpar för att få vardagen att gå ihop, 1/3 överkonsumerar) premieras prestationer. När man varit duktig ska man sedan belöna sig med konsumtion - en resa, nya kläder eller annat. Det är lätt att bli fartblind - och girig.

Wellnesspatrullen kan sägas testa ett annat förhållningssätt. Nämligen att leva mindre utifrån hjärnan och mer från hela kroppens nervsystem. Med ökad närvaro blir vardagen färgstark utan att man behöver köpa färgen. Ett möte på riktigt ger energi och glädje, att vara frisk är roligare än att vara stressad.

Hjärtat lär vara en viktig vägvisare i våra liv och i våra kroppar. Hjärtat står för 80 procent av signalerna mellan hjärta och hjärna.

Testa du också!Spa