Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Debatt, eller dialog?
Det är en stor skillnad mellan att slå ned på andras perspektiv - och att lyssna på dem. Ändå använder många människorna orden som synonymer: debatt, respektive dialog.

I en dialog vill människorna se till allas olika syn på saken. De som ingår detta samtal ser varandra som utforskare av en viss fråga. Vi utvecklar var och ens perspektiv tillsammans i en dialog.

Debatten handlar mer om att jag ska få igenom min vilja och perspektiv. Det som hotar detta blir något av "fiender". Den som undrar vad jag menar kan ju påminna sig genom att se delar av en politisk debatt, eller av ett sammanträde som spårar ur. medan man i en diskussion vill tillfredsställa sitt eget ego för de andra är ens fiender.

I dialogen är vi alltså nyfikna på att upptäcka nya saker och få se och höra nya vinklar och idéer. Intuitivt vet vi alla att det finns flera perspektiv, lösningar och sanningar än mitt eget. I en debatt vidhåller jag min åsikt, för jag vet ju redan både vad jag tycker och vad som är rätt, det finns bara en sanning. Min. Och detta hotas ju av en annan debattör... Jag har alltså något att bevisa i en debatt.
svar – frågor

I en dialog ställer jag gärna frågor och öppnar upp för andras bidrag. I debatt har jag redan har alla svaren och måste försvara min position med en övertygande retorik. Lätt hänt då att det blir härskartekniker och känslomässighet som tar vid.

Det är tydligt att debatten handlar om att vinna eller förlora. Det slipper vi i dialogen, som inte behöver sluta med att någon vann. Vi är där mer nöjda med att ha lärt oss något och att det har vidgat våra vyer.

I en debatt gäller det att ha, eller ta ett övertag över de andra. Härskartekniker, som sagt, är något egot tar till för att vinna debatten. I en dialog känner vi respekt för varandra, att alla har ett lika värde och lika mycket att tillföra - på olika sätt.Spa