Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Daglig solskyddsfaktor minskar hudens åldrande med 24 procent
Nu är det bevisat! Dagligt användande av solskyddsfaktor (15) minskar hudens åldrande med 24 procent, jämfört med dem som använder solskydd då och då. Studien pågick under 4,5 år i Australien och är en av få – kanske den enda – av sitt slag som gjorts på människor.

Även om dermatologer sedan länge sagt åt oss att använda solskydd för att förhindra åldrande, så har det saknats jämförande studier med säkerställda skillnader på mänsklig hud. ”Sunscreen and prevention of skin aging: a randomized trial” sägs vara den första studien av detta slag.

De 900 männen och kvinnorna som ingick i studien var alla vithyade och i åldern 25 till 55 år. De flesta använde normalt sett solskydd åtminstone under perioder och två tredjedelar använde solhatt i solen. Det handlar alltså inte om några extrema soldyrkare som hamnade varken i försöks- eller kontrollgruppen, utan om människor som redan har ganska bra solskyddsvanor.

Efter 4,5 år kunde man i gruppen som dagligen använt solskyddsfaktor (bredspektrum, spf 15) inte se någon ökning av hudens åldrande. Jämfört med gruppen som fortsatt att skydda sig på vanligt vis var skillnaden i hudens åldrande 24 procent, till fördel för solskyddsgruppen.

I studien ingick också en grupp som fick ta tillskott med betakaroten (30 mg dagligen), för att se om detta kunde förhindra åldrande av huden. Det kunde det inte.

Studien finansierades av National Health and Medical Research Council of Australia. Inga tillverkare av solskyddsmedel medverkade.

KÖP DINA KOSTTILLSKOTT PÅ EKOBUTIKEN.SE: http://www.ekobutiken.se/...Spa