Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


1 200 näringsämnen, men det riktigt nyttiga är bittert...
Choklad
...är hälsomat, ett riktigt livs-medel. Men den choklad vi köper mest av är tyvärr mest godis.

Wellnesspatrullen testar ju med förkärlek nya saker. Nu äts det friskt av en helt ny choklad med ett namn som associeras med Xocolatl - kakao på aztekindianernas språk.

Historiskt sett har kakaon alltid varit ett starkt näringstillskott och till och med använts som medicin. Indianer i Sydamerika lärde sig detta för ett par tusen år sedan och kakaobönan blev då även en viktig handelsvaluta.

Det är egentligen bara under de senaste decennierna som chokladen har börjat omvandlas mot det onyttiga. Dagens mjölkchoklad innehåller exempelvis alldeles för mycket socker och andra, mindre nyttiga tillsatser. Även i mörk choklad har kakaobönan urlakats kraftigt i tillverkningen, innan den når våra munnar i chokladform.

Lite trist, för som näringskälla är kakaobönan något av de mest nyttiga och kraftfulla vi kan äta. Det mest komplexa livsmedlet av alla med 1 200 samverkande näringsämnen.

Kakao innehåller teobromin som gör oss alerta och fokuserade.
Teobrominet är besläktat med koffein men betydligt svagare vilket minimerar bieffekter som huvudvärk, orolig mage och blodsockerdippar. Allt detta och mer därtill verkade Carl von Linné förstå. Det var ju han som gav kakaobönan sitt latinskan namn Theobroma Cacao år 1753. Theobroma betyder inget mindre än "gudarnas mat".

Även min tandhygienist, som har sett min muns utveckling under flera år, har sett en gudomlig utveckling. Inga hål och ett fräscht, starkt tandkött utan inflammationer - tack vare hälsochoklad!

Kakao ger även ökad cirkulation i hjärnan och har visat sig vara positivt för både minnet och inlärningen. Wellnesspatrullens utsände har ätit hälsochoklad i fem år och om något händer med vikten, så är det att den harmoniseras. I mitt fall har jag gått ned 9 kg.

Matsuget minskar med intag av magnesium. Så i stället för magnesiumtabletter, tar jag choklad.

Kakaon är nämligen rik på flera vitaminer och mineraler. Det höga innehållet av A- och E-vitaminer, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium stärker immunförsvaret. Kakaobönan är en av växtrikets främsta bärare av magnesium.

Lite äldre har oftast svårt att behålla magnesium i cellerna och blir därför mer oroliga och sover sämre. Magnesiumbrist gör att vi kan vakna mycket tidigt på morgonen - och lär bidra till benskörhet.

Även barn kan med fördel äta rätt slags choklad, eftersom det är så näringsrikt.

Kakaobönan innehåller mer antioxidanter per gram än något annat livsmedel: 20 gånger mer än grönt te, 15 gånger mer än blåbär och 3 gånger mer än gojibär. Och mer magnesium än alla livsmedel utom pumpakärnor.

Kakaon påverkar även signalsubstanser i kroppen. "Må bra-hormonet" serotonin frigörs dagtid och melatonin kvällstid. Kroppen skapar, nattetid, detta melatonin ur serotonin och choklad kan därmed bidra till bättre sömn!

Dagtid höjs även fenyl­etylamin­nivåerna vilket får pulsen att slå snabbare, och en känner sig lite lätt kär!

Den nya chokladen smakar riktigt gott och är unikt i sitt slag. Den har nämligen ett godkänt hälsopåstående inom EU. 200 mg kakao-flavanol om dagen skapar elastiska blodkärl - som är förutsättningen för normalt blodflöde, blodtryck och att cellerna därmed får den näring och syre de behöver i hela kroppen. 10 g av denna choklad (varav 3 g är råsocker) om dagen har alltså vetenskaplig täckning för detta hälsopåstående inom EU. (EFSA, EU-kommissionen)

Kruxet som verkar vara löst med denna choklad är att den bittra smaken är borta, samtidigt som näringseffekten är kvar. Aztekindiarnas namn xoclatl kom från xococ (bitter) och atl (vatten). För de nyttiga flavanolerna är bittra i sin helt råa form...

Vill du veta mer om hälsochoklad, så har du flera artiklar, sedan många år, att söka upp här på sidan. Skriv gärna och fråga per@wellnessguide.se eller gå in på http://mytruenordic.com/...
Spa