Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Chaga, en gammal hälsodryck
En tusenårig hälsodryck är åter på modet. Man blir nästan lite skeptisk när något hjälper mot mycket, men ibland kanske det ändå är sant.

Nu kan hälsofreaks inte bara äta hälsomat, det finns även en hel del hälsobefrämjande drycker. En dryck i ropet är chaga som är det ryska namnet för drycken som görs av svampen sprängticka som i Skandinavien vanligtvis växer på björken. Den har länge använts som medicinalväxt över världen mot en rad åkommor och har tack var det även kommit att kallas för ”Odödlighetens svamp”, ”Gåvan från Gudarna” och ”Gåvan från himlen”.

I Asien har den använts i flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Det lär finnas vetenskapliga studier från 1958 (finska och ryska) som visar att sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, men man ska nog inte dra för stora växlar på det. Däremot verkar psoriasis vara en åkomma som kan lindras av en dekokt av sprängticka, enligt en rysk studie från 1973.

Spräcktickan har många bra egenskaper som medicinalväxt: antibakteriella, antifungal, antiviral och fungerar som en balanshjälp för immunförsvaret. Det sistnämnda gör att autoimmuna sjukdomar finns med bland de åkommor sprängtickan kan lindra. Även inflammationer kan dämpas, särskilt i mag-tarmkanalen.

Det finns ett mätvärde som kallas ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) som visar hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller per 100g. Sprängtickan verkar toppa listan på 146.700 även om det med dagens syn på antioxidanter och dess inverkan på kroppens fria radikaler inte är samma utropstecken som för några år sedan.

Vanligast är att man dricker en dekokt gjord på sprängticka. Man kan köpa pulver på mald torkad sprängticka eller använda en torkad mindre bit av sprängticka. Man sjuder detta tillsammans med vatten minst en halvtimme, men helst i flera timmar. Dryckens färg liknar kaffe eller coca cola och smaken påminner om vanilj.

Om man inte vill köpa pulver eller bitar av sprängticka går det alldeles utmärkt att själv ge sig ut i skogen och leta efter sprängtickor. De kan rent av växa på den egna tomten. Man bör ha i åtanke att allemansrätten inte täcker sprängtickan eftersom den växer på ett träd, så man måste få tillåtelse av markägaren.

Rent statistiskt växer en sprängticka på 1 av 5000 björkar, men efter att själv ha gått omkring och spanat i byn jag bor, så har jag sammanlagt fått syn på 3 stycken utan att för den skull tro att vi har 15000 björkar här!

För att få mest ut av sprängtickan skördas den under höst och vinter, när temperaturen krupit nedåt under 5 grader. Man skär sprängtickan i mindre bitar, cirka 3 x 3 cm som man torkar på låg värme i ugnen. Torra kan bitarna sparas mycket länge och förvaras då med fördel i en glasburk.

David Wolfe har skrivit en bok i ämnet: ”Chaga - king of mushrooms” som finns att köpa bland annat på internetbokhandeln Adlibris. David Wolfe är en stor chaga-entusiast .

Källor: http://www.huffingtonpost.ca/...
http://morotsliv.com/...Spa