Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Bemötandet i vardagen
Har vanligt bemötande i vardagen betydelse för hur vi mår allmänt?

Jag vill förmedla de iakttagelser jag gjort på mina resor till Irland. En storstad som Dublin är en av de mest vänliga städer jag varit i. Man möts av en naturlig vänlighet som tar sig form av vanlig artighet . Yngre reser sig upp på bussen för att ge sin plats till äldre människor. Äldre och riktigt gamla åker buss, kanske just av den anledningen och inte av brist på färdtjänst.

Dubbeldäckade bussar är det vanliga och folk som julhandlat lämnade i full tillit sin kasse i ”nedervåningen” på bussens bagagehylla, utan egen insyn från övre däcket. Happy Christmas stod det också på bussarnas övre display. Ibland ”Sorry, not in service” när bussen inte var i trafik. Små, men fina ”bry sig om” signaler.

Livsresan görs inte bara på en buss, det kan bara vara en symbol för hur vi vill ha det i vår omgivning, mer vänligt bemötande skapar glädje och förnöjsamhet.

I Dublin blir man uppmärksammad som turist och det finns människor som vägleder dig, ofta utan att bli tillfrågade. Detta var särskilt tydligt i Belfast men också i Dublin. Det finns flera turistcenter, mindre och större, för din komfort.

Den allmänna känslan av respekt i vardagen förstärks av det lilla ordet ”sorry” i trängseln och stressen på stan. Glädjen förstärks också av att man hör fin musik på vissa gator, från pubar men också av gatumusikanter som är av hög klass. I den charmigt lite slitna staden ser man fina blomsterkorgar överallt som kompenserar brister.

Jag svarar på min egen fråga. Ja, jag var fylld med glädje när jag kom hem från resan till Dublin. Känslan av tillhörighet ökar med den uppmärksamhet man får av ”att bli sedd ” med vänlighet.

Vi kan återinföra artigheten och vänligheten i Stockholm. Det är gratis, inte ens ansträngande, bara en attitydförändring behövs. Vi kan ha en kampanj: ”Stockholm den vänliga staden”. Stockholm, med förorter, som är så vackert kan belönas med ny vänlighetsattityd. Är du med?

Vänliga hälsningar
Maya Appel

PS Följ FHS på facebook eller läs mer på http://www.futurehealthsweden.se

Future Health Sweden
info@futurehealthsweden.se, Tel. 070-755 54 36, c/o Eva Pettersson, Kimstalund 376, 195 96 Rosersberg. Org.nr: 802443-3875
PG: 493944-3 • BG: 358-8084Spa