Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Maktlös medicin : antibiotikaresistens och vår hotade överlevnad av Martin J Blaser
Avgörande för hälsan
Ja, vem vill inte undvika allergier, fetma, diabetes och inflammationer som lär ligga bakom de allra flesta sjukdomar?

Faktum är att vår "hygieniska" livsstil påverkar vår hälsa, sannolikt även negativt. Om vi tar bort för många bakterier, så tappar vi det skydd som hjälpt oss genom evolutionen.

Professor Martin Blaser har forskat på detta område i 30 år och är chef för the Human Microbiome Program vid New York University. Han är källan till denna artikel.

Under själva födseln de första åren grundläggs samspelet mellan våra mikroorganismer och immunsystemet. Som foster och barn i livmodern har vi inga bakterier. Vi får de viktiga mikroorganismerna av mamma vid själva födelsen. Men inte om vi föds med kejsarsnitt.

Intresset för mikroberna har tidigare helt legat på de skadliga, de som dödat oss och där antibiotika blivit lösningen. Nu när astmamedicin och antibiotika används lite lättvindigt, så förstör vi även de goda bakterierna.

Tre råd från forskningen:
1. Ta mindre antibiotika. Speciellt gäller det barn.
2. Undvik kejsarsnitt.
3. Använd tvål och vatten. Avstå bakteriedödande medel.

Vi har alla vår unika kombination av de 10 000 olika arter av bakterier som finns i vår kropp. Tillsammans väger dessa 100 biljoner svampceller och bakterier 1,5 kg. De påverkar såväl ämnesomsättning som den kognitiva utvecklingen.

Inget vi kan skoja bort...Spa