Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Att vara en stödjande förälder
Om alla hade haft föräldrar som var stödjande och kärleksfulla, hur skulle världen då ha sett ut? Jag vågar gissa på att vi inte skulle ha lika mycket våld, mindre trauman och vem vet, kanske inte ens något krig. Men nu hade dessa föräldrar i sin tur inte heller föräldrar som var stödjande, så det ser ut som det gör. Många barn har farit illa och många, många gör det än i dag, trots att vi säger oss vara mer medvetna.

Vad är ett övergrepp på ett barn? Det är fysiskt eller sexuellt skulle många svara. Alla vet idag hur skadligt det är för ett barn att bli utsatt för ett sexuellt övergrepp eller att bli fysiskt misshandlad, men det finns mycket mer som många inte förstår att det också är övergrepp.

Jag som jobbar som terapeut ser hela tiden hur olika typer av övergrepp i barndomen har präglat människor att relatera på olika sätt senare i livet.

Känslomässiga, psykologiska och intellektuella övergrepp kan skada barn lika mycket som fysiska övergrepp. Det kan vara att ignorera barnet, att inte se barnet och dess behov, få barnet att verka osynligt, inte lyssna på barnet, få det att vara tyst, att barnet tror att det inte är viktigt, att det inte räknas. Det kan också vara att ge barn skuldkänslor, att få dem att skämmas, att säga att de är dumma, förlöjliga dem, säga att vuxna är värda mer respekt än barn.

En annan typ av övergrepp är att ge barnen för stort ansvar, att göra dem till sina föräldrar genom att bete sig som ett omoget barn själv eller lämna över ansvaret som förälder så att de får ta hand om sina syskon i alldeles för unga år när de själva behöver vara barn som behöver tas om hand. Att döma barnen och få dem att bevisa sig själva hela tiden är också ett övergrepp som kan skada deras självkänsla.

Att inte ge barn en känslomässig närande uppmärksamhet genom kramar, en klapp på kinden, att få bli tröstad när det behövs istället för att få höra något som ”ryck upp dig nu” eller ”sluta tjura”. Tillåt barnen att visa sina känslor, annars ligger de kvar där under och pyser i tystnad, vilket hindrar dem från att ha ärliga, nära, realistiska relationer när de blir vuxna.Spa