Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Nära Husarö och ytterskärgården...
Att leva väl
Sjutton personer träffades vid Roslagsbanan i Stockholm för att åka ut i skärgården tillsammans. Pilotkurs i vuxenutveckling på en ö som annars blivit känd för sina ungdomsläger. Wellnesspatrullen var med.

Ön heter Ekskäret och kursen, torsdag till söndag, gick under arbetsnamnet Ekskäret Existens. För allt fler människor i ett utvecklat land börjar fundera på meningen i livet. När vi har allt för att överleva och mer därtill, men där den psykiska ohälsan ökar stadigt, då kan det vara hög tid att reflektera lite...

Vi "checkade in" utomhus sittandes i en cirkel med varma filtar. Åldern på deltagarna var 25 - 58 år, män och kvinnor. Vi fick fina rum att bo i, god middag och sedan väntade den vedeldade bastun. Känsla att gå till den via en stig med marschaller som visade vägen, var härlig. Och än läckrare att sitta där i värmen med nya vänner och prata livet medan månen glittrade i skärgårdsfjärdens vatten precis utan för fönstren.

Nästa dag gjorde vi "Values on line" - en värderingskarta över hur respektive deltagare ser sig själv. Resultatet gick vi igenom tre och tre. Sedan lotsade ledaren oss ut runt ön. När han stannade skulle en av oss, som kände att det var rätt, slå sig ned där med sina filtar. Snart satt alla 17 deltagarna utspridda på den lilla ön, invirad i sina filtar, för att göra en "mini-solo".

En "Solo" är att vara helt själv på ett begränsat område, utan mobil eller aktiviteter, under tre dygn. Nu fick vi prova på under tre timmar. Jag satta mig i en sluttning, i lä från ett brant berg, med fin utsikt ned mot vattnet genom tallarna. På en dubbelvikt filt satt jag lutad mot en trädstam, helt stilla, under mina tre timmar. Visst kom det några tankar, men mest en nyfiken förundran över naturens prakt. Djur som kom förbi, dofter och ljud. Det blåste mycket och en vindby tog tag i min stora tall och böjde den så att stammen vid roten där jag satt tryckte hårt på min rygg.

Tre timmar gick snabbt och sedan kom ledaren och samlade ihop oss för gemensam reflektion. Stort!

Ja, ungefär så gick det till under några tidiga vårdygn, när vi skapade en ny kurs på Ekskäret. Det kändes som att tiden i den vackra skärgården gav mig en djup upplevelse som stärker mitt välbefinnande lång tid framöver!
Spa