Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Ät fett skönt i höst!
Sammanfattning av en fett hårresande debatt i DN.

Mai-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention, Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet
Annika Rosengren, professor i medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Nils Wahlgren, professor i neurologi, Karolinska universitetsjukhuset och Karolinska institutet
Lars Weinehall, professor allmänmedicin och epidemiolog, Umeå universitet
Lena Björck, med dr, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Dessa personer skriver en artikel i Sveriges största dagstidning om att de populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan samt att stroke och hjärtinfarkt ökar [i Sverige]" - och slutligen att detta skulle bero på LCHF [Low Carb High Fat - låg-kolhydrat-diet]". Till stöd för dessa anmärkningsvärda utsagor anför artikelförfattarna rapporten ”Folkhälsan i Sverige – Årsrapport 2013” från Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet.

Om man som överläkare Tore Persson, läser den aktuella rapporten framkommer att det förhåller sig precis tvärtom. Stroke och hjärtinfarkter minskar både hos män och hos kvinnor. Kurvorna lutar nedåt. Verkligheten går inte att förstå på något annat vis, säger han.

För att komma från namnkunniga forskare är artikeln underlig. De som arbetar inom kost- och näringsforskning vet att matens sammansättning och individernas ämnesomsättning kan skilja sig avsevärt. Det finns olika sorters fetma. Artikelns författare pläderar, precis som livsmedelsindustrin, för vegetabiliska oljor. De informerar inte om att fettsammansättningen i dessa oljor kan skilja stort, något som har stor betydelse för kroppens metabolism.

I en ny genomgång av ett stort forskningsmaterial i Australien befanns dödligheten i hjärtkärlsjukdomar vara mycket högre i gruppen som fått den vegetabiliska oljan. Man jämförde intag av mättat fett, med stort intag av den vanligaste fettsyran i de vegetabiliska oljorna, som linolsyra, skriver Birgitta Strandvik, senior professor, Karolinska Institutet

Mai-Lis Hellenius hyllar den svenska medelhavsdieten à la Livsmedelsverket. Märkligt då det görs tydligt på deras hemsida att tallriksmodellen har tre delar:
• Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
• Den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.
• Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, exempelvis bönor.

Mer potatis än baljväxter alltså...

Kära namnkunniga forskare, var rädda om era namn. Sluta att hävda 1970-talets sanning, baserad på överspelad forskning. Börja intressera er för den ständigt ökade mängden människor som väljer att helt utesluta socker, raffinerade kolhydrater och lågfettprodukter ur kosten. Detta för att i stället återgå till väl beprövade livsmedel i kosten.

Fett är inte problemet. Det är en pinsam tankevurpa att fett i maten skapar fett i kroppen. Det är sockret som är det stora problemet. Överskott lagras som fett i kroppen. Så länge det medicinska etablissemanget verkar stödja livsmedels- och läkemedelsindustrin mer än folkhälsan, undergrävs förtroendet bortom möjlighet att återskapas.

Kära läsare, kom även ihåg att våra ”försoffade” muskler inte kan bryta ner sockret i maten, som de skulle. De är därmed också mindre känsliga för insulin. Det leder till att vi lättare får högt blodsocker…

Så vad göra?
Rör på dig varje dag, ansträng dig lite extra varje dag. Sitt mindre i vardagen. Drick en till två liter vatten varje dag. Ät riktig mat med gott samvete, men utan konstigheter* och utan alla dessa snabba kolhydrater.

* I USA har Becel sålts som ett margarin utan fett. Producenten hade nämligen tagit bort en molekyl från fettet i margarinet och lyckats få myndigheterna att godkänna att det inte längre var fett. Detta trots att kroppen reagerar på det som vanligt fett. Så långt har väl inte fetthysterin nått i Livsmedelsverkets och den officiella medicinens Sverige. Men det kan vara intressant att veta att USAs hårresande fettlinje började med den svenska tallriksmodellen...Spa