Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Är kyssar intimare än sex?
En kyss är ingen fara…. så började en ramsa jag hörde när jag var liten. Det sägs t.o.m. att det sprids mer bakterier genom ett handslag än i en kyss. Skulle vi då kyssas istället för att skaka hand? Ja, så som de gör i vissa andra länder kanske, på kinden. Att kyssas på munnen då, hur ser vi på det? Hur är det att kyssa en vilt främmande människa vid det första ögonkastet?

Just nu uppmärksammas en video gjord av Tatia Pilieva där 20 personer som inte känner varandra alls har delats upp i par och fått uppgiften att kyssa varandra. Videon väcker känslor både hos de som kysser men också hos dem som ser den, kanske framförallt just för att det så tydligt syns och känns hur starkt det är att kyssas, hur djupa känslor detta väcker.

Många människor som har sexuella relationer där det inte finns känslor inblandade säger att de aldrig kysser den de har sex med, att det är för intimt. Människor som arbetar med sexuella tjänster säger att de sparar kyssarna till någon speciell. En person jag pratade med sa att visst har hon sex med många, men hon kysser dem inte. Där går gränsen.

Att älska med någon är det mest intima man kan göra med en annan människa. Förutsatt att man är närvarande. Det är här rädslan för att kyssas kommer in. Det handlar om att stänga av. Att bara ha de nedre regionerna fyllda med energi känns säkert för många, men när kyssen också kommer in finns det en risk att flödet ökar hela vägen från munnen, ner genom hals, bröstkorg (hjärta) genom solar plexus ner genom magen och till underlivet. Då kan känslor väckas upp. Gamla känslor som kanske är blockerade. Energin, flödet ökar och det går inte lika bra att hålla det avstånd som känns säkert för någon som inte vill bli känslomässigt engagerad. Det går så mycket lättare att hålla sig neutral utan kyssar.

Att något händer med paren på filmen är tydligt, kyssar väcker passionen. Bara kyssar utan att det leder till sex är också något vackert, något som får hjärtat att blomma. En fråga jag och andra relationsterapeuter brukar ställa till par som kommer är frågan: När älskade ni sist? Men en annan bra fråga som kanske säger ännu mer är: När kysstes ni sist?Spa