Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Sluta jaga produktivitet bara för att det är mätbart. Börja skapa förutsättningar för effektivitet istället!
Andefattigt arbete...
i själ-lösa företag och organisationer.

Samstämmig forskning visar att vi ägnar flera timmar av arbetsdagen åt att låtsasjobba. Många ägnar halva arbetstiden åt privata saker, eller ingenting. Utifrån sociologisk synvinkel kan det te sig som ett stort mysterium.

Samtidigt kommer ständiga rapporter om hur arbetet intensifieras på de flesta arbetsplatser och om hur stressade alla är. Men många och allt fler uppfattar arbetet som meningslöst och tråkigt. Eller så har medarbetarna inte tillräckligt med arbetsuppgifter.

För många är maskandet inte en aktiv handling utan en situation den anställde har hamnat i mot sin vilja. Något som det kan vara svår att ta sig ur. Ingen vill ju tappa ansiktet och erkänna att de slöat i åratal. Risken finns förstås också att man får sparken.

Men tomt arbete är inte bara ett problem för arbetsgivaren. Den enskilde kan börja lida av vantrivsel och så småningom få depressioner.

Jag, som representant för Wellnessguide, tror att den mekaniska metaforen, den som skapat välståndet så här långt, börjar ha spelat ut sin roll. Mekanisering och industrialisering har förvisso förenklat vår vardag materiellt. Men varken människans natur eller naturen i sig verkar må så bra av detta synsätt i längden.

Vi väljer idag räddhågset att söka separation. Starka ord, men de ligger bakom "fina saker" som drivkraft och individualism. Trots materiella förutsättningar för de flesta, så uppträder vi inte tryggt. Vi delar inte med oss, utan vill snarare ha mer. Men av vadå?

Alternativet är att välja tillit och gemenskap, före rädsla och separation. Det goda samhället bygger på tillit. Vi bor i kommuner. Ordet 'kommun' betyder 'gemensam'. Där, mitt i gemenskapen och tilliten, tror jag också meningen finns.
”Empty Labor: Idleness and Workplace Resistance”, Roland PaulsenSpa