Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Andas mindre
Det syre vi andas in från luften ger oss energi, när det når fram till cellerna. Det syre som inte kommer in i cellerna bildar fria radikaler som förstör våra celler. Detta betyder att ju mer syre vi tar från luften, desto flera fria radikaler bildas det i kroppen.

Därav detta prat om antioxidanter. De lugnar ned radikalerna.

De fria radikalerna är plusladdade och jagar elektroner från celler och cellmembran. Det bryter ned dem och skapar oxidation. Så ett sätt är att äta antioxidanter. Ett annat sätt är att minska det överflödiga syret i kroppen.

Hur ska det då gå till? Å ena sidan behöver vi naturligtvis syre, men å andra sidan är för mycket syre skadligt för oss.

Lösningen upptäcktes för länge sedan inom yogan i Indien. Genom att andas mindre övergår kroppen delvis till så kallad anaerob andning – ett "reservsätt" att andas där kroppen använder syre inifrån, från vår näring. Det minskar skadlig inverkan av fria radikaler. Men det är inte så lätt att lära sig att andas mindre utan hjälp.

Vanligtvis tar människan 15-18 andetag per minut, med
träning kan antalet andetag minskas till cirka åtta gånger per minut. Det minskar antalet fria radikaler drastiskt.

Detta är ännu ett skäl till att ha bra kondition. Hjärtat slår långsammare i vila för den tränade personen och andningen anpassar sig till en lägre takt.
http://mr-ab.seSpa